Vad är ett blancolån?

Ett blancolån är ett lån utan säkerhet. Om du till exempel lånar pengar med din bostad eller din bil som säkerhet är detta inte ett blancolån, och lån i pantbanken är inte heller blancolån eftersom man lämnar något i pant. Om du däremot tar ett fackligt medlemslån på 100 000 kronor utan att ställa något som säkerhet är det ett blancolån och detsamma gäller det lilla SMS-lånet på 1 000 kronor och den där krediten du fick beviljad i möbelvaruhuset för att kunna köpa ny soffa.

Räntor och villkor

Ett blancolån innebär en högre risk för långivaren jämfört med ett säkrat lån. Detta innebär att blancolån för privatpersoner tenderar att vara förhållandevis små. Om du till exempel vill låna 3 miljoner för att köpa en villa kommer du att ha mycket svårt att hitta en långivare som är villig att ge dig 3 miljoner i form av detta blancolån – alla normala långivare kommer att kräva pant i fastigheten som säkerhet för lånet. Är det däremot är så att du behöver låna 150 000 kronor för att få ihop det sista som behövs till handpenningen kan det vara ganska lätt att hitta villiga långivare som inte kräver någon säkerhet, förutsatt att du har en ordnad ekonomi och uppfyller deras krav vad gäller inkomst, ålder, total skuldsättning, osv.

Räkna med högre ränta än på bolånet

Den förhöjda risken för långivaren innebär vanligen att långivaren vill ha högre effektiv ränta än för ett säkrat lån. Detta är dock inte alltid fallet, det finns till exempel SMS-låneföretag som erbjuder små blancolån med lägre ränta än vad pantbankerna tar ut för sina säkrade lån. Pantbankens konkurrensfördel är inte låg ränta utan att den kan låna ut pengar utan att granska din privatekonomi först.

Var en kritisk konsument

lånNär du jämför kostnaden för olika blancolån är det viktigt att ta hänsyn till hela kostnaden, det vill säga den effektiva räntan. Om man bara tittar på den nominella räntan kan man lätt gå vilse. Vissa långivare tar ut en låg nominell ränta för att locka kunder men kompenserar sig genom att kräva in rejäla avgifter istället, till exempel uppläggningsavgift och månatlig aviavgifter. Beräkna alltid hela kostnaden för lånet innan du fattar något beslut. Det är också bra att ta en titt på vad som händer om man är försenad med inbetalningen någon månad. Även om man inte planerar att bli försenad så är det trist att sitta med ett lån som kostar multum om det råkar bli trassel med inbetalningen.

Din personliga ekonomiska situation kan ha stor påverkan på hur pass låg effektiv ränta du blir erbjuden när det gäller blancolån. Man bör därför inte fästa alltför stor vikt vid allmänna reklamerbjudanden som utlovar låga lånekostnader för blancolån, utan alltid utgå ifrån vilken ränta långivare är villig att erbjuda just mig.

Vad krävs för att få låneansökan godkänd?

Detta varierar mellan olika långivare och kan också bero på hur pass stort blancolån du ansökt om, hur pass hög effektivt ränta du är villig att betala och hur kort avbetalningstid du kan acceptera.

Det är vanligt att långivare kräver att du är 18 – 64 år och saknar betalningsanmärkning. Vidare kräver vissa också att man ska ha tillsvidareanställning, medan andra accepterar andra former av inkomst, till exempel en projektanställning eller CSN som sträcker sig över hela återbetalningstiden.

Vissa långivare inriktar sig särskilt på personer som övriga långivare ratar, till personer med betalningsanmärkning, personer med oregelbunden inkomst, osv. Dessa lån brukar ha extra hög effektiv ränta.

Är räntan på ett blancolån avdragsgill?

Ja, räntan på blancolån är avdragsgill för låntagaren.