Köpa en veteranbil

Det finns mycket som du skall tänka på om du vill köpa din första veteranbil. Det finns mycket som kan gå sönder på en gammal bil och det kan ibland vara mycket svårt att få tag på delar till gamla bilar. Det är också vanligt att gamla veteranbilar har renoverats av personer som inte riktigt visste vad de gjorde. Det kan vara mycket dyrt och tidskrävande att rätta tidigare felaktigt genomförda reparationer. Här nedan kommer vi att gå igen några av de viktigaste sakerna som du skall tänka på om du vill köpa en klassisk veteranbil. Denna guide är riktade mot de som vill köpa en bil i Sverige. Om du vill köpa en bil utomlands så kan en rad andra saker vara viktiga att tänka på för att du skall lyckas köpa en bra bil som du kan importera till Sverige.

Om du inte kan särskilt mycket om bilar och om du inte vet hur olika saker skall se ut när du tittar på dem så är det en mycket bra ide att ta med en mer kunnig vän när du skall titta på en bil. Om du inte har några bilkunniga vänner så kan det vara värt att betala någon för att granska bilen för att försäkra dig om att du inte köper en bil med stora problem som du inte kan se. Det kan lätt vara värt att betala någon en tusenlapp för att eliminera risker att man köper en bil som måste renoveras för flera tiotusentals kronor för att fungera bra.

Med detta sagt så är det dags att prata om några av de saker som du skall titta på innan du köper en bil.

Är ramen rak

Ser bilen rak ut med de korrekta linjerna eller har något hänt med ramen som har gjort att bilen inte längre har de rätta linjerna. Att fixa en bil med en skadad ram kan bli mycket dyrt då mycket av bilen måste monteras ned för de nödvändiga renovationerna. Undvika bilar där du misstänker problem med ramen eller där du misstänker att bilen har varit i en olycka vid något tillfälle.

Känn också efter att bilen inte drar åt något håll när du provkör den.

Rost

Rost kan vara ett mycket stort problem på äldre bilar och det är viktigt att du noga granskar bilen för rost. Det är inte tillräckligt att du kollar karossen utan du bör även noga granska bilens underrede och lysa i skrymslen och vrår där det kan finnas dold rost. Det är extra viktigt att leta rost i fogar eftersom det ofta är där rosten först börjar.

Det är även en bra ide att ta med en stark magnet och dra den ca 1 cm från karossen. Du skall kunna känna att magnet dras mot bilen. Om magneten på någon plats inte dras mot karossen så innebär detta troligen att bilen har ”ful lagats” med spackel som har målats över. I dessa fall är detta något som sänker värdet på bilen. Dra aldrig magneten direkt mot lacken då detta kan repa färgen.

Kom ihåg att det finns ett fåtal klassiska bilar som har karosser som inte är gjorda av magnetiska material. Om magneten inte alls reagera på karossen någonstans så är detta troligen fallet. En snabb internet sökning kan i så fall bekräfta detta.

Växellåda

Provkör alltid bilen och se att koppling och växellåda fungerar bra. Att renovera en växellåda kan vara dyrt. Det är generellt bäst att undvika att köpa automatväxlade klassiska bilar. Detta då automatlådor kan vara mycket dyra att fixa. Om du vill ha en automatväxlad bil eller om du inte kan hitta något annat så är det mycket viktigt att du granskar växellådan noga. Titta och lukta på oljan i växellådan. Den skall inte innehålla järnfragment (använd magneten för att granska oljan extra noga) och skall inte lukta konstigt.

Renoveringar

Priset på en klassisk bil påverkas mycket av huruvida en bil är renoverad eller inte. Du skall därför alltid undersöka exakt vilket jobb som har gjorts om någon hävdar att en bil är renoverad eller har en renoverad motor. Det kan ibland innebära att de bara bytt oljefilter. Något som går mycket fort och som inte påverkar priset. Be om kvitton eller andra bevis på renovationer. Det är ditt ansvar som köper att försäkra dig om att du får vad du betalar för. Det kan vara mycket svårt och dyrt att få rätt om man senare upptäcker att något inte var som utlovat.

Lacken

Granska noga bilens lackering. Försäkra dig om att lackeringen har gjorts på ett yrkesmässigt sätt. I vissa fall kan lackeringen vara mycket dålig. Det är viktigt att du inte bara kollar på ytor som syns utan även områden som normalt inte syns. Ett professionellt lackeringsjobb lackerar alla ytor oavsett om de syns eller inte. Om du kan se att ytor som inte syns har en annan färg så är detta ett tydligt exempel på en dålig lackering.

Elsystemet

Se om elsystemet är i ordning eller om det har lagats dålig/ så många gånger att det har blivit ett råttbo som kan vara mycket svårt att reda upp.

Ägare

Du skall givetvis alltid försäkra dig om att säljaren är rätt ägare.

Slutord

Detta var några av de viktigaste sakerna som du skall tänka på att titta på oavsett vilken bil du skall köpa. Speciella modeller kan dock ha speciella saker som man bör kolla och jag rekommenderar att du lära dig så mycket som möjligt om den modell du vill köpa och hur man granskar den modellen. Det finns gott om webbsidor och youtube videor som kan hjälpa dig. Det är inte särskilt svårt att bli expert på en viss bilmodell.