Samla dina lån – en guide till förbättrad skuldhantering

Att hantera flera lån och krediter kan vara en utmanande uppgift. Höga räntor och olika förfallodatum skapar inte bara en administrativ börda utan kan även leda till onödigt höga kostnader. Att samla dina lån till ett enda lån kan vara en effektiv strategi för att få bättre översikt över din ekonomi och potentiellt sänka dina månadskostnader. Får man ned månadskostnaden kan man lägga mellanskillnaden på att amortera ned skulden snabbare, och för varje månad blir skulden mindre – så det blir ett mindre belopp att beräkna räntan på. Man kan snabbt hamna i en positiv spiral och bli skuldfri snabbare och till en lägre kostnad än den som försöker jonglera många olika småskulder med dåliga villkor.

I denna artikel utforskar vi fördelarna med att konsolidera skulder (samla sina lån) och ger tips på hur man kan gå tillväga.

samla lan pengar
Bilden föreställer inte riktiga pengar

Fördelar med att samla sina lån

Minskade räntekostnader

Sitter du med smålån och skulder där räntan är hög? Genom att samla dina lån och krediter till ett enda lån kan man ofta förhandla fram en lägre ränta. Det kan till exempel vara så att man drog på sig skulder under en stressig och jobbig period, men nu har man tid och energi att kontakta sin vanliga bank och ansöka om ett vanligt privatlån för att lösa alla de gamla småskulderna.

Förenklad administration av privatekonomin

Att göra en enda inbetalning varje månad istället för flera underlättar din ekonomiska administration och ger dig en bättre översikt över din ekonomi. När man har många små skulder ökar risken att någon inbetalning ramlar mellan stolarna och man drabbas av påminnelseavgifter och dylikt. Det kan också vara så att man betalar fakturaavgifter till många olika företag, vilket också kan bli en hel del över tid.

Varje krona du betalar i avgifter är en krona du skulle ha kunnat använda för att betala ned skulden istället.

Förbättrad kreditvärdighet

Genom att samla dina lån och kontinuerligt sköta avbetalningsplanen kan du förbättra din kreditvärdighet, vilket är fördelaktigt för framtida lånebehov. Många potentiella långivare tycker till exempel att det ser mer ordentligt ut med ett enda banklån på 30 000 kronor än massor av småskulder till olika kreditföretag som tillsammans uppgår till 30 000 kronor.

Hur man går tillväga

Sköt avbetalningarna

Att börja slarva med avbetalningsplanerna på dina småskulder för att du planerar att lösa lånen snart ändå är en väldigt dålig idé, men det förekommer tyvärr att folk gör så. Om du inte sköter avbetalningarna riskerar du att sänka din kreditvärdighet, så att det blir omöjligt för dig att skaffa ett större lån – eller så att du får lånet men till sämre villkor.

Utvärdera din nuvarande dituation

Gör en översikt över alla dina lån och krediter, inklusive räntor, avgifter och återstående löptid. Detta ger dig en klar bild av din utgångspunkt. Se till att få med allt. Det är surt att samla sin lån och sedan inse att man glömt baka in någon skuld.

Jämför alternativ

Undersök olika banker och långivare för att se vilka som erbjuder de bästa villkoren för ett samlingslån. Använd dig av jämförelsetjänster online för att effektivisera processen.

Det finns lånegivare som har ”samla dina lån” eller ”konsolidera dina lån” erbjudanden, men det innebär inte automatiskt att de är den bästa lösningen. Ett helt vanligt privatlån från en bank som inte marknadsförs som samlingslån kan fungera lika bra – det beror på omständigheterna. Därför gäller det att jämföra ordentligt och vara öppen för många olika möjliga lösningar.

Tips! Om du äger en bostad och har ett bolån kan det i vissa situationer vara förmånligt att höja bolånet för att betala bort dyra småskulder. Detta eftersom bolån tenderar att ha låg effektiv ränta och i övrigt förmånliga villkor jämfört med lån utan säkerhet.

Ansök om lånet

Se till att du förstår villkoren för lånet och att återbetalningsplanen är rimlig för din privatekonomi. Gör sedan en ansökan. Långivaren kommer att göra en kreditupplysning på dig och sedan en kreditbedömning. Därefter får du svar på din ansökan.

Betala av dina gamla skulder

När du beviljats ett samlingslån, använd omedelbart pengarna för att betala av de gamla skulderna. Det är viktigt att du omedelbart gör detta för att undvika ytterligare räntekostnader och för att inte lockas att göra något annat för pengarna.

Du har alltid rätt att betala av osäkrade lån i förväg om du vill, så de gamla långivarna ska inte ge dig några problem på den punkten.

Jobba mot en bättre ekonomi

Nu när dina gamla skulder är betalda är det viktigt att du följer avbetalningsplanen för den nya skulden – eller ännu hellre, amorterar ned lånet snabbare än vad du måste. För varje krona som skulden minskar blir räntekostnaden lite lägre.

Undvik att dra på dig nya skulder.

Arbeta på att förbättra din ekonomi och spara för framtida behov.

Slutsats

Att samla dina lån kan vara en smart strategi för att minska dina månadskostnader och få en bättre översikt över din ekonomi. Genom att följa stegen ovan och noggrant överväga dina alternativ, kan du ta bättre kontroll över din ekonomiska situation och arbeta mot en mer stabil ekonomisk framtid.