Mat

Länkar

 • Alltommat
  Lär dig allt om hur du lagar god mat.
 • Tasteline
  En stor svensk webbsida om mat och recept.
 • Recept
  Stor receptsamling.
 • Svenska matkassar
  Jämför olika matkassar så att du kan välja den som passar dig bäst.

Om Mat

Att det går trender i mat ha väl inte undgått någon, och på trenderna följer vanligen motreaktioner åt andra hållet. I skrivande stund befinner vi oss i en period där många verkar ha tröttnat på de minst sagt krystade gimmickar som många restauranger har kört med och vill tillbaka till det gamla och okonstlade. Till exempel har gräsrotsrörelsen ”We want plates” bildats som protesterar mot trenden att servera mat i blomkrukor, på skateboards, i askfat, och så vidare. Kanske var det restaurangen som serverar röd jello på mensskydd som fick vågen att väga över? På dryckesfronten så har det under en period varit trendigt att servera dyra viner i simpla dricksglas, men den trenden verkar också var på utgående. Nu skärper vi till oss och kräver vin i vinglas.

Många restaurangbesökare har också tröttnat på konstiga smakkombinationer som serveras endast för att de är konstiga och oväntade. Man vill helt enkelt ha mat som är god snarare än mat som är spännande. Däremot är hälsotrenden fortfarande mycket stark och många av oss har olika specialkosthållningar som vi försöker hålla oss till. Då är det helt okej med innovativa lösningar eftersom de fyller ett annat syfte än att bara chockera. Inom den är nischen kan vi till exempel se många olika sorters spagetti och tagliatelle som inte är gjorda på durumvete utan på kikärtor, alger, linser, etc.

Artiklar

 • Chilenska Empanadas
  Empanadas är en slags piroger med spanskt ursprung som idag är populära i stora delar av Sydeuropa och Latinamerika. Namnet empananda kommer från det spanska verbet empanar som betyder att man slår in något i bröd. Empanandas åts i Galicien redan för flera hundra år sedan. Kokboken ”Libre del Coch” av Robert de Nola som publicerades ...