Varför man skall använda en VPN

Vad är en VPN

En VPN är ett nätverk som låter dig ansluta till internet med ett annat offentligt IP nummer än du egentligen har. De flesta VPN tjänster låter dig välja mellan ett stort antal olika IP nummer som kan få det att se ut som du befinner dig i en rad olika länder.

VPN står för Virtuell Privat Network. När du använder en VPN så ansluter du direkt till VPN tjänsten genom en krypterad anslutning. Denna krypterade tunnel innebär att din internet leverantör inte kan se vilka webbsidor du besöker utan att först bryta krypteringen. Hur svårt detta är beror på hur hög kryptering din VPN erbjuder. De flesta tjänster erbjuder kryptering som gör det svårt att bryta krypteringen. Läs mer om hur en VPN fungerar.

Du använder sedan en av tjänstens många IP nummer som din offentliga IP. Det ser med andra ord ut som att du sitter på en annan plats med ett annat IP. För alla webbsidor som du besöker ser det ut som du sitter där ditt valde IP nummer är baserad. Detta kan vara var som helst i världen. Anslutningen mellan den dator och VPN tjänsten är osynlig för resten av världen.

Kan man spåras om man använder en VPN?

Det blir mycket svårare att spåra en person som använder en VPN tjänst men inget är omöjligt. Hur svårt det är att spåra dig eller avslöja din identitet beror på vilken VPN tjänst du använder och vilket VPN protokoll du väljer att ansluta med. Vissa VPN tjänster erbjuder mycket högre säkerhet än andra. Du bör helst välja en VPN som inte sparar några loggar. På det sättet är det omöjligt för någon att senare titta igenom loggarna för att kunna avslöja din identitet. Om din VPN sparar loggar kan de t.ex. bli tvingade att lämna ut den till polismyndigheter eller företag som utreder piratkopiering. Det är i detta fall också möjligt att hackers lyckas komma över loggarna. Din säkerhet är mycket större om VPN:n inte sparar några loggar. Det är dock relativt ovanligt att säkerhetsproblem uppstår p.g.a. brister från VPN tjänstens sida. Mycket vanligare är att  enanvändares identitet avslöjas på grund av att användaren inte använder tjänsten på rätt sätt. Vanliga misstag inkluderar:

  • Logga in till tjänster: Om du loggar in till en tjänst så vet den webbsidan (och potentiellt andra) direkt att det är du som använder en ny IP. De kan då knyta VPN IP:n till dig och fortsätta spåra dina internetvanor även om du använder en VPN. Du har själv avslöjat din IP. Detsamma händer om du skapar ett konto någonstans när du VPN surfar och sedan vid ett senare tillfälle loggar in från ditt vanliga IP.
  • Inte loggat ut från tjänster: Om du inte har loggat ut från en viss tjänst så kommet den att veta om din nya IP när du surfar med en en VPN. Detta funkar precis på samma sätt som när du loggar in till en tjänst men är ett mycket enklare misstag att göra eftersom man inte alltid kommer ihåg alla sidor man har loggat in hos.
  • Inte rensa kakor: Många webbsidor använder kakor som lagras på din dator för att spåra dig. Om du har kakor på din dator när du ansluter till internet genom en VPN så gör dessa det möjligt för kakornas ägare att veta vem du är trots att du använder en VPN.
  • Ange sitt namn eller adress när man VPN surfar: Detta är en betydligt mindre säkerhetsrisk eftersom det kräver en mer motiverad detektiv för att hitta dig. Men om du använder dina sanna uppgifter medan du VPN surfar så kan någon hitta dessa och koppla samman ditt VPN surfande med dig.

Att använda en VPN när du surfar ökar både din säkerhet och privathet dramatiskt men det är ingen magisk lösning som gör dig helt ospårbar. Hur hög säkerhet en VPN kan ge dig beror på hur du använder den och hur tjänsten fungerar. Men ingen tjänst är 100% anonym vad företagen än säger.

Varför använda en VPN

Det finns många anledningar till att man kan vilja använda en VPN. Några av de vanligaste anledningarna att använda en VPN är:

  • Man vill kunna se videoclip som inte är tillgängliga i Sverige utan bara är tillgängliga i en särskild region.
  • Man vill kunna surfa utan att ens internetleverantör vet vilka sidor man besöker
  • Man vill hålla sin identitet hemlig när man surfar.
  • Man vill kunna ladda hem piratkopior utan att bli identifierad av antipirat organisationer. (Red Anm: köp alltid de produkter du vill ha istället för att ladda ner dem)