Rhododendrobium

Rhododendrobium är en typ av extrakt som är vanligt inom hälsokost. Det används främst i produkter som hävdas öka din fettförbränning. Exempel på produkter som innehåller Rhododendrobium inkluderar den i Sverige mycket populära fettförbränningstabletten BURN x5. Rhododendrobium är ett skyddat namn för en viss produkt som framställt ur Coleus forskohli. Rhododendrobium är en av de just nu absolut mest hypade produkterna inom fettförbränning men det finns inte några oberoende studier som har kliniskt säkerställt produktens effektivitet. Om man ser till produktens mottagande på marknaden så verkar det dock som att många i vart fall tror att den fungerar.

Rhododendrobium hävdas stärka immunförsvaret och minska inflammationsrisken. Det aktiva ämnet i Rhododendrobium är Forskolin. Forskolin sägs också ge ökad energi. Allt detta är viktigt i viktminskningsprodukter eftersom personer som drar ner på sitt kaloriintag lätt blir försvagad och lider en ökad risk att drabbas av infektioner.

Coleus forskohli

Rhododendrobium tillverkas som sagt från Coleus forskohli. Det korrekt vetenskapliga namnet på växten i fråga är dock Plectranthus barbatus. Coleus forskohli är en synonym som används som artnamn av företaget som tillverkar Rhododendrobium. Coleus forskohli är ett tidigare namn på arten. Populär namn inkluderar Indisk Coleus och forskohlii.

Plectranthus barbatus / Coleus forskohli är en perenn som numera finns spridd över stora delar av världen. Den används för olika medicinska ändamål bl.a. i Indien, Afrika och Sydamerika. I kenya används växten ofta som toalettpapper och kallas för toalettpappersväxt.

Växten är mycket lättodlad och växer mycket snabbt. Den är nära släkt med den vanliga prydnadsnässlan som många håller som krukväxt i sina hem. Du kan köpa frön av Coleus forskohli och odla dem i ditt eget hem som krukväxt.

Att arten är så tålig och snabbväxande gör den perfekt till att odlas för framställning av Rhododendrobium och andra Forskolin produkter.

Forskalin

Den aktiva ingrediensen i Rhododendrobium är Forskalin. Forksalin hävdas ökad mängden cAMP i dina celler. Detta sker normalt som resultat av hård träning och annan fysisk stress. Ökade halter av cAMP får immunförsvaret att jobba hårdare. Exakt vilka effekter en förhöjd halt av cAMP ger beror dock på vilka celler som påverkas. Forksalin anses också ge mer energi. Denna effekt märks dock mest om man kombinerar Forksalin med andra produkter som också ger ökar energi såsom teobromin eller koffein.

Forskalin har en blodförtunnande effekt. Detta innebär att du inte skall använda Forksalin om du lider av lågt blodtryck eller om  du är blödarsjuk. Om du tar Forksalin med lågt blodtryck kan detta leda till ännu lägre blodtryck vilken kan vara farligt. Om du är blödarsjuk kan det ännu tunnare blodet leda till ökade problem.

Vid sidan av detta har forskalin mycket få kända bieffekter. Du bör dock trots detta undvika att ta det om du är gravid, om du ammar eller om du har bristande hälsa. Att forskalin inte har flera kända bieffekter innebär inte att det inte finns några. Det finns mycket få oberoende vetenskapliga studier om ämnet och relativt lite är känt om hur ämnet kan påverka olika personer i olika situationer. Produkten tycks dock vara säker för friska personer att använda sig av och det finns tusentals kunder som är mycket nöjda med den effekt de har sett när de har använt produkter som innehåller forskalin. Det är dock inte helt klart om detta beror på en egentlig effekt eller på placebo effekten.