Chilenska Empanadas

Empanadas är en slags piroger med spanskt ursprung som idag är populära i stora delar av Sydeuropa och Latinamerika. Namnet empananda kommer från det spanska verbet empanar som betyder att man slår in något i bröd.

Empanandas åts i Galicien redan för flera hundra år sedan. Kokboken ”Libre del Coch” av Robert de Nola som publicerades på katalanska år 1520 nämner empanandas fyllda med protein från havet.

Empanandas i Chile

I Chile ses ampanadas som en chilensk nationalrätt och har starka emotionella kopplingar. Salvador Allende som var landets president under en period på 1970-talet valde till exempel att beskriva sin politiska vision som ”en revolution med smaken av rött vin och doften av en empanada”.

Den deg som används i Chile går snabbt och enkelt att göra, och det fungerar också bra att göra den i förväg och spara den i kylskåpet så att man har den redo när det är dags att laga mat. Det är vanligen vetemjöl som används.

Pino

En av de vanligaste empanadorna i Chile är fylld med pino. Pino är fyllning bestående av malet kött, russin, gul lök, svarta oliver, hårdkokta ägg, vitlök och kryddor. Traditionellt gör man pino en dag i förväg så att smakerna hinner utvecklas. Extra många empanandas fyllda med pino äts under månaden september då Chile firar las fiestas patrias. Till empanandan dricker man gärna rött vin eller majsdrycken chicha.

Fisk, skaldjur och sjögräs – chilenska empanadas med smak av havet

Chile är ett land med en lång kust mot Stilla Havet och föga förvånande går det att hitta läckra empanadas här fyllda med vad havet har att ge, såsom krabba, musslor, marina gastropoder och en särskilt sorts ostron som kallas crassostrea. Ofta blandas ost och hackad lök in i den här typen av fyllning, och det är vanligt att man friterar empananad i olja. Rättrogna katoliker kan äta den här sortens empanada även under fastan, och det gäller även de empanandas som är fyllda med makrill eller galaxias-fiskar. Från havet kommer också cochayuyo, ett slags sjögräs som är gott i empanandas och godkänt under fastan.

Napolitanas

En chilensk empanada som för tankarna till italiensk calzone är den som är fylld med ost, skinka, tomatsås och oregano – en fyllning som i Chile kallas för napolitanas.

Napolitanas från Pomaire

Staden Pomaire i centrala Chile är berömd för sina stora empanadas som väger uppemot ett halvkilo styck och ofta är fyllda med kyckling istället för nötkött. I Pomair bakas empananas traditionellt i lerugn istället för att friteras i olja.

Empanadas med frukt

Sist men inte minst går det att köpa empanandas i Chile som är efterrätter snarare än huvudrätter, empanadas som är fyllda med frukt – vanligen äpplen och päron.