Bagare

Bagare är ett yrke som funnits i många hundra år. På senare år har vi i Sverige sett ett nyvaknat intresse för bröd och bakning, och det har ploppat upp många nischade små bagerier runt om i landet som inriktar sig på lokalproducerat bröd, hälsofrämjande bröd, traditionell nordisk brödkultur, globala influenser, och så vidare. Många bagare är även konditorer och kan skapa allt från den grövsta råglimpa till den fluffigaste macaron.

Utbildning

Grundutbildning för bagare och konditorer finns i gymnasieskolan och på Komvux. I gymnasieskolan går det att välja bageriinriktning på Restaurang & Livsmedelsprogrammet.

För den som vill vidareutbilda sig finns Yrkeshögskoleutbildning för bagare/konditor. Det finns också högskolekurser som ger mer akademiska kunskaper.

Bagare och konditorer kan avlägga prov för gesällbrev och mästarbrev.

Var arbetar bagare?

Det finns många olika arbetsplatser där bagare i verksamma. En bagare kan till exempel arbeta i ett lokalt bageri som säljer bröd eller på ett konditori / café där kunderna kan slå sig ned och äta bröd och fika. Många ställen kör på en kombination som innebär att man både kan äta på plats och köpa med sig hem.

Vidare finns det bagare som är knutna till större bagerier som levererar bakverk till butiker, restauranger, hotell, personalmatsalar, med mera. I industribagerier övervakar bagare den bakning som sker med hjälp av stora bakmaskiner och sköter om de manuella momenten.

Det finns också restauranger som har en eller flera egna bagare anställda.

Arbetstider

Arbetstiderna beror på var man arbetar som bagare. Om man arbetar vid en arbetsplats som ska kunna leverera nybakat bröd till butiker, hotell och restauranger tidigt på morgonen sker arbetet vanligen under natten för att brödet ska vara så färskt som möjligt när det körs ut.

Om man arbetar på ett bageri eller konditori som inriktar sig på egen försäljning av bröd får man vanligen anpassa sig efter de öppettider som gäller för bageriet / konditoriet. Om det till exempel öppnar klockan 10:00 på förmiddagen kan det räcka med att börja arbeta riktigt tidigt på morgonen istället för att köra nattskift.

Arbetar man på en restaurang som är öppen på kvällstid kan det vara dag- och kvällsjobb som gäller för att restaurangen ska kunna erbjuda bröd som inte har hunnit bli nattgammalt.

Vilka typer av bröd man inriktar sig på spelar också roll för hur arbetstiderna behöver anpassat. Det finns till exempel vissa sorters bröd som bara blir bättre av att få ligga till sig lite, och där finns inte samma press på att brödet måste bakas väldigt nära inpå leveransen till kunden.