Motor

Länkar

  • Mekonomen
    En av Sveriges största försäljare av bildelar.
  • Blocket
    Sveriges största annonsplats för bilar.
  • Byt bil
    Bytbil.se är en av Sveriges största portaler för de som vill köpa eller sälja bil.

Att tänka på

För att undvika att bli blåst när man köper bilar, motorcyklar och liknande är det viktigt att genomföra de undersökningar som behövs och låta processen ta den tid som krävs. Det är ofta i stressiga situationer som man riskerar att falla offer för skojare. Detta gäller oavsett om man är säljare eller köpare.

Om något låter för bra för att vara sant är det förmodligen för bra för att vara sant. Låt inte någon stressa eller pressa dig till att genomföra en affär på annat vis än vad du känner dig bekväm med. Våga tacka nej till affärer där din magkänsla säger att något är fel – även om du inte riktigt kan artikulera exakt vad det rör sig om. Samtidigt bör man inte nöja sig med att gå enbart på magkänsla eftersom den kan leda en helt fel. Många skojare är jättetrevliga och experter på att vinna andra människors förtroende – sådana bedragare avslöjar man bäst genom att i förväg göra sina egna undersökningar av hårda fakta i register och liknande istället för att låta sig förvillas av deras fagra löften.

Här är några exempel på punkter som är bra att ha i bakhuvudet vid fordonsaffärer. Observera att listan inte är uttömmande.

1.) Var pro-aktiv

Många börjar leta efter information om köparen eller säljaren först efter att det har uppstått problem. Bättre är att vara pro-aktiv och ta reda på så mycket som möjligt om din motpart i förväg. I vissa fall går det väldigt snabbt och enkelt att se att folkbokföringsadressen inte stämmer, att personen har väldigt dåligt rykte online, att företaget som din motpart säger sig representera inte existerar, att det finns stora skulder hos Kronofogden, att bilhandlaren finns på Svarta Listan hos Råd & Rön, eller att det är något annat fuffens på gång.

Det är också en bra idé att kontrollera själva fordonet mot olika register när du är intresserad av att köpa bil, motorcykel eller liknande. Med registreringsnumret kan du kolla upp bilen hos till exempel Transportstyrelsen och Carfax.se. Det finns också sajter online där ägare efterlyser fordon som blivit stulna.

Om bilen inte har ett svenskt registreringsnummer ökar risken för problem markant och man bör ta sig en extra funderare på om man verkligen vill genomföra affären och om man har den kompetens som krävs för att genomföra affären på ett säkert vis. Detta gäller även om säljaren erbjuder sig att stå för registreringsavgiften och ta hand om allt pappersarbete.

2.) Undvik privata bilförmedlare

Det finns så kallade privata bilförmedlare som tycker att du ska lämna ifrån dig bil, bilnycklar, registreringshandlingar (inklusive ägarbytespapper) och så vidare till dem och få din betalning senare när de har förmedlat bilen vidare till köparen. Att göra så är givetvis mycket riskfyllt för dig som säljare.

För att locka till sig säljare hör privata bilförmedlare ofta av sig och hävdar att de har en intresserad köpare som är beredd att betala mer än vad du krävt för bilen. Förhoppningen om att tjäna lite extra pengar gör att många privatpersoner som ska sälja sitt fordon väldigt gärna vill lita på förmedlaren och därför blir mindre försiktiga än vad de normalt skulle vara. När bilsäljaren väl inser att inte det inte kommer några pengar har bilen redan hunnit byta ägare flera gånger och försvinna utomlands eller slaktats för att bli till reservdelar.

Vissa bedragare går så långt att de upprättar skriftliga avtal och betalar handpenning för att invagga dig i en falsk känsla av säkerhet.

3.) Undvik checkar

Undvik att få betalt genom check. Kontant är bäst.

Att betala med check är ovanligt i Sverige nuförtiden och om en bilköpare insisterar på att få betala med check bör man dra öronen åt sig. Detta eftersom checkar ofta används till olika typer av bedrägerier. Extra vaksam bör man vara om det rör sig om checkar från utlandet.

Ett vanligt bedrägeri går ut på att köpare ger dig en check som är utställd på ett högre belopp än vad du begärt, och ber dig skicka tillbaka mellanskillnaden – ofta via Western Union eller liknande. Du lämnar in checken hos din bank som ger dig pengarna, och du för över mellanskillnaden till köparen. Därefter blir du kontaktad av din bank som i sin tur har försökt lösa in checken och upptäckt att den är falsk eller saknar täckning. Banken har i denna situation rätt att kräva tillbaka pengarna från dig. De pengar du skickade iväg har försvunnit utomlands och utsikterna att få tillbaka dem är obefintliga.

4.) Ägarbytesdokumenten ska vara fullständiga

Vid försäljning av en bil är det viktigt att ägarbytesdokumenten fylls i korrekt och fullständigt, och att du som säljare kontrollerar köparens identitet och folkbokföringsadress. Om uppgifterna på ägarbytespapprena är ofullständiga eller oklara på någon punkt kommer Bilregistret att kräva att du rättar till problemet. Om du inte kan göra detta, till exempel för att din motpart i affären inte längre är samarbetsvillig eller ens går att få tag på, kommer du att stå kvar som ägare av bilen. Detta innebär bland annat att du är ansvarig för fordonsskatt, trängselavgifter och parkeringsböter.

5.) Ingen provkörning på egen hand

Det finns tyvärr gott om exempel på situationer där en person utgett sig för att vara spekulant på en bil och sedan försvunnit iväg med den under provkörningen. I vissa fall har den kriminelle varit så fräck att han eller hon tagit tillfället i akt när säljaren klivit ur bilen för att gå över till passagerarsidan och lämnat nyckeln kvar i tändningslåset.

Artiklar

  • Köpa en veteranbil
    Det finns mycket som du skall tänka på om du vill köpa din första veteranbil. Det finns mycket som kan gå sönder på en gammal bil och det kan ibland vara mycket svårt att få tag på delar till gamla bilar. Det är också vanligt att gamla veteranbilar har renoverats av personer som inte riktigt ...